DOLAR

32,3781$% 0.18

EURO

35,0251% -0.19

STERLİN

40,9934£% 0.23

GRAM ALTIN

2.324,84%0,25

ÇEYREK ALTIN

4.005,00%-0,29

BİTCOİN

฿%

a
  • Ya Haber
  • Güncel
  • Guterres son 6 aya ilişkin taslak Kıbrıs raporunu hazırladı

Guterres son 6 aya ilişkin taslak Kıbrıs raporunu hazırladı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta 19 Haziran 2021 ile 15 Aralık 2021 tarihleri arasında yaşanan önemli gelişmeleri içeren taslak raporunda, “Kıbrıs’ta resmi müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik ilerleme kaydedilmemesinin, adada yeni gerçekler için olanak yaratmaya devam ettiğini” belirtti.

Türk Ajansı Kıbrıs’ın ulaştığı raporda Guterres ayrıca, geçiş noktalarında aşamalı olarak iki taraf arasındaki kısıtlamaların kaldırılmasının karşılıklı etkileşimi artırmamış olmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, toplumdan topluma güven inşa edilmesinin desteklenmesinin ve Kıbrıslıların günlük yaşamlarını etkileyen konularda iş birliğinin daha fazla geliştirilmesinin “esas” olduğunu vurguladı.

Antonio Guterres, raporunda, liderlere ve temsilcilerine diyaloğu sürdürme ve Özel Temsilcisi ve Özel Danışman Vekili ile yapılan haftalık üçlü görüşmeler aracılığı olmak da dahil bir birleriyle müdahil olma çağrısında bulundu.

Guterres, raporunda ayrıca, liderlerin ve temsilcilerinin; teknik komitelere yapıcı diyalogu sürdürmeleri ve somut sonuçlar ortaya çıkarmaları için siyasi destek sağlamalarının “kritik önem” taşıdığını da belirterek, “Daha fazla iş birliği mümkün iken ve olması gerekirken, 5G ve bir taraftan diğer tarafa geçişlerde gerekli koşulların süregelen uyumlaştırılması konuları da dâhil bu raporlama dönemindeki başarıları memnuniyetle not ediyorum” dedi.

Guterres, “Liderleri, iki toplum arasında daha fazla doğrudan teması ve iş birliğini cesaretlendirmeye ve bu yöndeki çabalara yönelik somut destek vermeye çağırıyorum” ifadelerini de kullandı.

Guterres, Güvenlik Konseyi’ne sunduğu İyi Niyet Misyonu raporunda, bir önceki raporundan bu yana, Kıbrıs’ta müzakere edilmiş bir anlaşmaya ulaşma olasılığına olan düşük inancının düşmeye devam ettiğini kaydetti.

Müzakere zeminine ilişkin taraflar arasındaki farklı tutumlara işaret eden Guterres, raporlama sürecinde, taraflardan “olumlu yankı uyandıracak hiçbir uyumlu mesajın gelmediğini” kaydetti.
Raporunda, Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Türklere sağlanan koronavirüs aşıları ve Kıbrıslı Türklerin AB Dijital Covid Sertifikasına eşit erişim konularında yaşadıkları zorluklara da değinen Guterres, bu konuda “Avrupa Birliği-onaylı aşıların Kıbrıslı Türklere transfer oranı düşük kalırken, Sağlık Teknik Komitesi iki taraf arasında aşıların transferini gözetmede aracı olmaya devam etti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre, 15 Aralık itibarıyla, 1,956,023 doz aşı Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri tarafından alınmış ve Teknik Komiteye göre bu aşıların 234,038 dozu kuzeye aktarılmıştır. Kıbrıslı Türklerin AB Dijital Covid Sertifikası’na eşit erişimini sağlamaya yönelik çalışmalar sürmektedir, ancak önemli zorluklarla karşılaşılmaya devam etmektedir.”ifadelerine yer verdi.Kıbrıslı Türklere AB Dijital Kovid Sertifikası’na etkin ve eşit erişim sağlanması görüşmelerinin devam etiiğini aktaran Genel Sekreter, sürecin yavaş ilerlediğini bu konuda daha fazla çaba gerektiğini vurguladı.

Guterres, İyi Niyet Misyonu Raporu’nda teknik komitelere ilişkin de “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderleri ve temsilcilerini, güven artırıcı önlemler konusunda birlikte çalışmaya ve Kıbrıslıların günlük yaşamlarını iyileştirilmesine yönelik teknik komitelerin çalışmalarını canlandırmaya devam etmeleri için güçlü bir şekilde teşvik ediyorum” dedi.

TAK/BRT

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP