DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

BİTCOİN

฿%

a
ad826x90
ad826x90
  • Ya Haber
  • Güncel
  • İlber Ortaylı canlı yayında Putin’in Osmanlı sözlerini yorumladı, kaçırdığı noktayı paylaştı

İlber Ortaylı canlı yayında Putin’in Osmanlı sözlerini yorumladı, kaçırdığı noktayı paylaştı

ad826x90

Ukrayna ile yaşadıkları gerginlik nedeniyle açıklamaları dikkatle takip edilen Rusya Devlet Başkanı Putin, önceki gün gerçekleştirdiği tarihi konuşmada Osmanlı hakkında da dikkat çeken ifadeler kullandı.

Kırım’ın kendi kararını verdiğini belirten Putin, Rusya’ya karşı ABD’nin Kırım’da bir altyapı oluşturmak istediğini belirterek “Geçmişte 18. yüzyılda Karadeniz kıyıları Türkiye ve Osmanlı’ya mücadele alanı olarak kullanılmıştı. Şimdi bu ismi yok etmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

ad826x90

Kırım’dan göç eden Tatar Türklerinden Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Putin’in sözlerini CNN Türk ekranlarında katıldığı programda değerlendirdi. Putin’in tarihi kötü kullandığını belirten Ortaylı, “Politikacılar umumiyetle tarih bilmez. Putin de tarihi kötü kullanıyor. Orası Osmanlı’nın Karadeniz eyaletiydi. Sultan Fatih, orayı Türk gölü yapmak için çok uğraştı, başardı da. Şimdi bunlar da Karadeniz’i Rus gölü yapmak istiyor kendilerince. Rusların hiçbir zaman iyi bir deniz bağlantısı, çıkışı olmadı. Hep hayalleriydi. Büyük Petro’dan sonra inmeye başladılar Karadeniz’e. 18. yüzyılda çok savaştık orada” diye konuştu.

Putin’in geçmişle bugünü iyi karşılaştırması gerektiğini belirten Ortaylı, “Karadeniz hiçbir zaman Rus gölü olmadı. Paylaşmayı bilmek lazım. Politikacıların nutukları komiktir. Putin gibi zeki, bilgili olduğuna şüphemiz olmayan biri bile bunu yapabiliyor. Kendini çarlara benzetiyor da olabilir. ‘Büyük Petro’ gibi olmayı da düşünüyor olabilir. Ama dünya aynı dünya değil, devir aynı devir değil. Bunu unutmamalı” ifadelerini kullandı.

Haberler.com – Dünya

Karadeniz, Ukrayna, Rusya, Dünya, Güncel, Haberler

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP