DOLAR

34,1449$% -0.03

EURO

38,0418% 0.19

STERLİN

45,6680£% 0.07

GRAM ALTIN

2.880,33%-0,15

ÇEYREK ALTIN

4.792,00%-0,06

BİTCOİN

฿%

a
ad826x90
ad826x90
  • Ya Haber
  • Güncel
  • ‘Mora İsyanı ve Tripoliçe Katliamı’ ; 35 bin müslüman Türk, Arnavut ve Yahudinin öldürüldüğü katliam 203. yılında

‘Mora İsyanı ve Tripoliçe Katliamı’ ; 35 bin müslüman Türk, Arnavut ve Yahudinin öldürüldüğü katliam 203. yılında

ad826x90

23 Eylül 1821’de Mora İasyanı sırasında Tripoliçe köyünde yaşanan 35 bin müslüman Türk, Arnavut ve Yahudinin öldürüldüğü katliamın üzerinden 203 yıl geçti.

Tarih sayfalarından silinen bu katliamı, Lefke Avrupa Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ulus Karakartal BRT’de anlattı.

Karakartal, Mora ve Tripoliçe katliamının soykırıma tipik bir örnek olduğunu vurgulayarak, bu olayı Kıbrıs’ta yaşanan olayların başlangıcı olarak niteledi.

Tripoliçe Katliamı, Mora İsyanı sırasında bölgede Türklere karşı yapılan katliamların en büyüğüydü. Yunan Bağımsızlık Savaşı’ndaki Tripoliçe kuşatması esnasında 23 Eylül 1821 günü şehrin düşmesi ile Müslüman Türk ve Arnavutlar ile Yahudilerin katledilme olaylarıdır.

ad826x90

Yunan ve Rus askerleri tarafından katledilen Mora Türklerinin yaşadığı bu büyük dram unuturulmaya çalışılsa da olayların tarih sayfalarında yer bulduğu bir gerçektir.

BRT’ye konuyk olan Lefke Avrupa Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ulus Karakartal, yaşananları anlattı.

Karakartal, 23 Eylül Mora soykırımının çok acı ve çirkin olayların yaşandığı bir dram olduğunu söyleyerek, Rusya ve İngilterenin kışkırtmnası ile Mora adasında çıkan ayaklanmalardan sonra, Tripoliçe köyüne sığınan Türklerin topluca katledildiğini belirtti.

Karakartal, “Bu katliam Yunan idaresi ve kilisenin organize ettiği bir katliamdır Rum ve Yunan tarihi nefret ve kin üzerine kuruludur. Bu yüzden de Kıbrıs konusu hala çözülemiyor” dedi.

Tripoliçe köyüne sığınan bir kısım türk ve yahudiye canlarının bağışlanarak Anadoluya kaçırılacaklarının söylendiğini anlatan Karakartal, Anadoluya kaçırılmak için bindirildikleri geminin bile batırıldığını anlattı.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın milli marşı olarak kabul edilen marşta, Türk kanı içmeye devam edelim cümlelerinin yeraldığını söyleyen Karakartal, “Mora katliamı soykırıma tipik bir örnektir ve Kıbrıs’ta yaşanan olayların da başlangicidir” dedi.

Karakartal, “her ülkenin bir milli marşı var Yunan marşı da Mora katliamı döneminde yazılmıştır ve ilerki kıtalarında türk kanı içelim diye sözler var. Bu insanlarla nasıl geleceğe bakılacak nasıl güvenilecek” dedi.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP