DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

BİTCOİN

฿%

a
ad826x90
ad826x90

BM KIBRIS’TA HADDİNİ AŞTI!

ad826x90

Kıbrıs’ta Yol Gerginliği BM Rahatsız, KKTC Kararlı!

KKTC tarafı Pile köyünde yaşayan yurttaşları için yapımına başladığı yol çalışması Birleşmiş milletler barış gücünü rahatsız etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Pile köyüne yol direk herhangi bir kontrol noktası olmadan giderken, Türk tarafı vatandaşların rahatlıkla gidip gele bilmesi için başlattığı yol çalışması UNFICYP’yi rahatsız etti.

KIBRIS’TA BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN MİSYONU YANLI

Türk tarafı yeni yol yapının Pile doğru BM’e bölgesine yaklaşmasından rahatsız oldu.

ad826x90

Vatandaşlar, bölgeye açılacak yoldan BM niçin rahatsız oluyor .?

BM ,Kıbrıs’ta huzurun güvenliğini sağlaması gerekirken Türk tarafına karşı yanlı ve taraflı tavırlarını sürdürmesi adada ki varlığının artık sorgulanır hale geldiğini belirterek artık evine dönmeli diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Yiğitler-Pile arası yol yapım çalışmalarına Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinden müdahale geldi.
Barış Gücü askerleri sabah saatlerinde yolu keserek, yol yapım çalışmalarını durdurdu.
Konunun Polise intikal etmesi ile Özel Harekat ekipleri bölgeye sevk edildi.
Birleşmiş Milletler Barış Gücü, bu sabah “Kıbrıs Türk tarafı personeli” tarafından, Pile’de BM Barış Gücü personeline ve araçlarına yönelik bir dizi saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

BM Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM’ye mensup personele ve araçlara zarar verildiği, bu durumun kınandığı bildirildi.

Açıklamada, olayın Pile’de yaşandığı ifade edildi.

Türk tarafı bir süredir, Pile – Yiğitler yolunun “genişletilmesi” amacıyla bazı çalışmalar başlatmış, söz konusu çalışmalar BM tampon bölgesine sıçramıştı.

Açıklamada, “BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil eder” denildi, hukuki süreç başlatılacağı bildirildi.

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı BM tampon bölgesindeki yetkisine saygı duymaya, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınmaya; ayrıca tüm personel ve iş araçlarını BM tampon bölgesinden derhal çekmeye” davet edildi.

“BM personelinin yüzüne yumruk vuruldu”
Cyprus Mail’in haberine göre olay, yol çalışmasını engellemeye çalışan bir BM barış gücü görevlisinin yüzüne yumruk atılmasıyla başladı. Haberde, toplam 12 BM barış gücü askerinin şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Aynın haberde, BM personeline saldıranların, “sivil giyimli Türk ordusu ve polisi” olduğu iddia edildi. Yol çalışmasını durdurmak için yolu kapatan BM araçlarının, traktörlerle yoldan çekildiği bildirildi.

Süreç nasıl gelişti?
Türk tarafı, Pile ile Yiğitler arasındaki yolun “genişletilmesine” ilişkin bir proje başlatıldığını, amacın, ”Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgeleri’ne muhtaç kalmaksızın geçiş yapılmasını sağlamak” olduğunu açıkladı.

banner24
Ancak Birleşmiş Milletler, söz konusu yolun “tampon bölgeden” geçtiğini, bunun izinsiz bir inşaat olduğunu açıklayıp, çalışmaların “endişeyle” yakından takip edildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı ise yazılı açıklamasında, Pile’de yaşayan Kıbrıslı Rumların hiçbir kontrolden geçmeden serbestçe güneye gidip gelebildiği ve İngiliz Egemen Üs Bölgeleri yetkilileri tarafından herhangi bir kısıtlayıcı uygulamaya tabi tutulmadıkları da ifade edildi.

BM Barış Gücü ile söz konusu yola ilişkin yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı belirtilen bakanlık açıklamasında, BM’den “yapıcı bir tutum” beklendiği belirtildi.

Söz konusu açıklamaların ardından bugün, gerginlik yaşandı.

TC Dışişleri Bakanı, Fransız mevkidaşı ile ‘yolu’ görüştü
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefon görüşmesi yaptığı ve Pile-Yiğitler Yolu projesi hakkında bilgilendirme yapıldığı ifade edildi. TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, görüşmenin Fransa Dışişleri Bakanı Colonna’nın talebi üzerine gerçekleştirildiği belirtildi.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP