34,0423$% -0.02
37,5770€% -0.14
44,5034£% -0.08
2.748,17%0,18
4.545,00%-0,17
฿%
16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren trafik sigortasında beklenen indirim bir türlü gelmedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in uyarılarının ardından sektörün ‘göstermelik indirim’ yaptığı ortaya çıktı. Hazine kaynaklarından edinilen bilgilere göre Aralık 2015’te ortalama 400 TL civarında olan bir poliçe bedeli 1 Haziran itibariyle 800 Türk Lirası’na yükseldi. Sadece otomobillerde ortalama fiyat 700 lirayı buldu. Hazine’nin uyarılarından sonra sigorta şirketleri poliçe başına ortalama 10-15 Türk Lirası bir indirime gitti. Fiyat düşüşünün yüzde 5 bile olmadığını tespit eden Hazine Müsteşarlığı, yeni yol haritasına çalışıyor.
İNDİRİM % 20 OLMALI
Sigorta şirketlerini rahatlatacak yasal düzenlemelerin ardından en az yüzde 15-20 oranında indirim yapılması gerektiğine dikkat çeken Hazine kaynakları “İndirimler 10-15 lira gibi göstermelik yapılıyor. Piyasalara müdahale etmek istemiyoruz ama sigorta şirketleri bizi buna zorluyor” dedi. Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre ortalama 800 lira olan fiyatın 500-600 TL’ye gerilemesi gerekiyor. Zorunlu trafik sigortasında 200-300 lira civarındaki indirimi sağlayacak tarife sistemi için de Bakan Şimşek’in kararı gerekiyor. Hazine’nin elinde bu kapsamda iki yaptırım bulunuyor. Birincisi tavan fiyat uygulamasına gidilmesi ikincisi ise tarifelerin Hazine tarafından belirlenmesi. Tarife sistemi 2008 yılına kadar uygulanıyordu.
DÜŞÜK FİYAT VERECEK ŞİRKET
Hazine’ye yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre piyasada bazı şirketlerin portföy küçültmek için yüksek fiyatı kullandığı belirtiliyor. Sigortacıların verdiği bilgilere göre sektöre yeni girmesi beklenen bir firmanın zorunlu trafik sigortasında radikal fiyat politikası ile fiyatları düşürmesi beklentisi hakim. Zorunlu trafik sigortasında vatandaş ve Hazine indirim beklemesine rağmen sigorta şirketleri zam yapmıştı. Aralık 2015’te ortalama 400 TL civarında olan poliçe bedeli 1 Haziran 2016 itibariyle 800 TL’ye yükseldi. Sigorta şirketlerinin talebi doğrultusunda yapılan değişiklikleri içeren Kanun bu yılın Nisan ayında yürürlüğe girdi ama firmalar indirim değil zam yapıyor. Yetkililer tarife ya da tavan fiyat kararının verilmesi gerektiğini söylüyor.
Bakan Tüfenkci’nin Gazze hassasiyeti
İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik mutabakata varılırken, Türkiye’nin Filistin hassasiyeti ön planda tutuluyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ nin danışmanları iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ilişkin bilgi notu hazırladı. İhracat, ithalat ve diğer ticari verilerin yer aldığı bilgi notunun sunulması üzerine Bakan Tüfenkci “Önemli olan ticaret değil, esaret. İsrail’le yapılan ticaret değil, Gazze üzerindeki esaretin, ablukanın kaldırılması daha önemli” karşılığını verdi.
İhracatçı Rusya ve İsrail mesaisinde
Türkiye’nin Rusya ve İsrail ile olan ilişkilerinde yeni dönemin başlaması ihracatçıları harekete geçirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) her iki ülkeye yönelik yeni strateji belirlemek için harekete geçti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi İsrail’e yönelik ihracatın artırılması için gerekli şartların oluşması halinde bu ülkeye firmalarla birlikte gidebileceklerini söyledi. Rusya’ya 2013 yılında 7 milyara dolara kadar çıkan ihracat geçen yıl 3.7 milyar dolara gerilemişti. İsrail ile 2000 yılında 1 milyar dolar olan ticaret hacmi 2014 yılı itibarıyla 5.8 milyar dolara kadar çıktı.
ZEYBEKCİ ÇİN YOLCUSU
Türkiye dünya ekonomisinin lokomotif ülkelerinden olan Çin ile ilişkilerini geliştiriyor. G20 dönem başkanı da olan Çin’de ’Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bu hafta içerisinde ihracatçılarla birlikte görüşmelerde bulunacak.